Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2009 23:12 - Древногръцки богове
Автор: listdafinov Категория: Хоби   
Прочетен: 23533 Коментари: 1 Гласове:
6



Хаос - всичко възникнало от него - целият свят и безсмъртните богове

Гея - богинята Земя, произлязла от Хаос

Ерос - могъщата сила и животворната любов, родила се от Хаоса

Ереб - вечния Мрак и Нюкс - тъмната Нощ се родили от Хаоса

Етер - вечната Светлина и радостния светъл Ден - Хемера произлезли от Нощта и Мрака

Уран - безкрайното синьо Небе, което благодатната Земя родила

Титаните - шест синове и шест дъшери на Уран и Гея

Атлас - титанът, който крепи на своите могъщи рамене небесния свод

Титанът Океан и богинята Тетида създали на света всички реки, създали и морските богини - океанидите

Титанът Хиперион и богинята Тея дарили на света своите деца: Слънцето - Хелиос, Луната - Селена, и Зората - Еос (Аврора)

От Астрей и Еос произлезли звездите и ветровете: северният Борей, източният Евър, южният Нот и западният Зефир

Циклопи - три великана, родени от Земята, с едно око на челото

Хекатонхейри - три грамадни великана, родени също от Земята, които били педесетоглави и сторъки

Кронос - най-младият титан, с хитрост свалил баща си Уран от властта

Богинята Нощ родила за наказание на Кронос целия сонм ужасни божества:

-Танатос - смъртта

-Ерида - раздора

-Апата - измамата

-Кери - унищожението

-Хипнос - съня с рой мрачни тежки видения

-Немезида - богинята на отмъщението за престъпления и много други

Зевс (Гръмовержеца) - син на Рея и Кронос; върховен гръцки бог, повелител на небето

Тифон - ужасното стоглаво чудовище, победено от Зевс

Олимп - планината, на която живеят боговете

Хера - съпруга на Зевс, богиня на небето, покровителка на брака, пазителка на майките по време на раждане

Посейдон - брат на Зевс, бог на моретата и водите

Амфитрита - съпруга на Посейдон, дъщеря на морския старец Нерей

Тритон - синът на Посейдон, с гръмовния звук на своята тръба от раковина предизвиква страшни бури

Нереидите - сестрите на Амфитрита

Протей - морски старец, който променя своя образ и се превръща в различни животни и чудовища; бог, който може да открие и тайните на бъдещето

Главк - бога покровител на моряците и рибарите

Аид (Хадес) - брат на Зевс, бог на подземното царство

Стикс,Кокит, Ахеронт, Лета - реки в подземното царство на Аид

Цербер - триглаво свирепо куче, което пази входа на царството

Харон - суровият старец, превозвачът на душите на умрелите

Персефона - съпруга на Аид; дъщеря на Деметра и Зевс

Ерениите - богини на отмъщението

Минос и Рамадант - съдиите в царството на умрелите

Хипнос - бог на съня

Емпуса и Ламия - чудовищни видения, които примамват хората и ги убиват

Хеката - велика богиня с три тела и три глави

Стигийски кучета - чудовищни кучета от бреговете на подземната река Стикс

Йо - прекрасна жена, в която се влюбил Зевс; но за да я спаси от Хера, Зевс превърнал Йо в крава; тя родила Епаф - първият цар на Египет

Аполон - един от най-почитаните богове в Елада; бог на светлината, слънцето и знанието; повелител на лъка и стрелбата

Лето - майката на Аполон

Питон - дракон, изпратен отХера, за да преследва Лето

Дафна - нимфа, дъщеря на речния бог Пеней; от стрелата на Ерос Аполон се влюбил в нея, но Дафна била улучена със стрелата, убиваща любовта; тя се превръща в лаврово дърво

Мнемосюна - постоянна спътничка на Аполон, богиня на паметта

Деветте музи, дъщери на Зевс:

-Калиопа - муза на епическата поезия

-Евтерпа - муза на лириката

-Ерато - муза на любовните песни

-Мелпомена - муза на трагедията

-Талия - муза на комедията

-Терпсихора - муза на астрономията

-Полихимния - муза на свещените химни

Артемида - родила се на остров Делос, едновременно със своя брат, златокъдрия Аполон; тя благославя раждането, сватбата и брака, предизвиква растежа на тревите, цветята и дърветата, богиня на лова

Атина Палада - появила се от главата на Зевс, дъщеря на Метис (богиня на разума); Атина покровителства героите на Гърция, ненадмината е в изкуството да тъче

Хермес - сина на Зевс и Мая; той покровителства пътниците и със своите крилати сандали се пренася с бързината на мисълта; той е бог на търговията, ненадминат е по ловкост, хитрост и кражба

Арес - богът на войната, свиреп, неистов и кръвожаден; син на Зевс и Хера;

Деймос и Фобос - ужас и страх; синовете на Арес

Афродита - богиня на любовта; дъщеря на Уран, родена от белоснежната морска пяна край остров Китера

Пигмалион - кипърски художник, на когото Афродита помогнала

Нарцис - син на речния бог Кефис и наядата Лириопа; той не се подчинявал на Афродита

Ерос - синът на Афродита; той е и нейният пратеник; стрелите на Ерос носят със себе си радост и щастие

Хименей - младият бог на брака, другият помощник и спътник на Афродита;

Хефест - бог-ковач; син на Зевс и Хера; Хефест се родил на Олимп слабо и куцо дете, затова Хера го хвърлила; той бил отгледан от Евринома (морските богини), израсъл грозен и куц, но с могъщи ръце, широка гръд и мускулеста шия;

Деметра - богиня на плодородието; след като Аид отвлича дъщеря й Персефона Деметра потъва в скръб; но се стигнало до споразумение и Персефона останала да живее половин година на Олимп при майка си (пролет и лято), а останалата при своя съпруг Аид (есен и зима)

Дионис - бог на винарите и виното; син на Зевс и Семела

Пан - син на Хермес и нимфата Дриопа; родил се с кози нозе, рога и дълга брада; той е бог, който закриля стадата на гърците







Гласувай:
6



Следващ постинг

1. анонимен - В подробности :))
14.11.2009 23:27
Адрастея в древногръцката митология е божество с фригийски произход, богиня на съдбата и възмездието. Богинята установява кръговрата на душата и в тази връзка, образът й се свързва не само с Немезида и Дике, а и ананке. Тя е една от химфите, които отгледали в пещерата на Крит малкия Зевс.
Хадес или Аид е владетелят на подземния свят и царството на мъртвите. Описван е като мрачен, тайствен и меланхоличен. Син е на Хронос и Рея. Името му означава невидим и освен за собствено име на бога, се използва и за означаване на подземното царство. Счита се, че Хадес подхранвал отдолу корените на растенията. Пазител е на подземните богатства – благородните метали. Не може да се каже, че е имало култ към Хадес в древна Гърция. Известен е само един негов храм – в Елида.
Алфей е речен бог. Син на Океан и Тетида. Влюбил се в Аретуза и приел образа на ловец. Момичето, за да избяга от нежеланата л’бов отишло в Сицилия. В Ортигия била превърната в извор. Алфей, на свой ред превърнат в река, се промъкнал под земята, прекосил морето и се слял с извора Аретуза.
Алматея е откърмила Зев.Понякога е предтсавяна като коза, която откърмила Зевс, а понякога като нимфа, която го отгледала с козешко мляко. За грижите си към Зевс тя станал съзвездието Козирог.
Амфитрита е морско божество. Тя искала да остане девица и затова избягала, когато разбрала, че Посейдон я желае. Но един делфин я намерил и я отвел обратно при бога. Той се оженил за нея и тя станала царица на морето и майка на Тритон.
Аполон е братът близнак на Диана. Син е на Зевс и Лето. Аполон се приема като бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. Той е предводител на музите. В изкувствата е представян като млад красив мъж, често с лира в ръка.
Арес е бог на войната. Син е на Зевс и Хера. Арес олицетворява коварната, жестоката и вероломна война. Древен мит за Арес свидетелства за неговия негръцки произход. Следи за тракийския му произход се виждат в Одисеята на Омир и при Овидий. Неговата необузданост се проявява и в децата му, които имат жесток характер. Арес влиза в битките тежко снаряжен, карайки колесница, управлявана от неговите синове Фобос и Деймос.
Артемида е древногръцката богиня на лова, плодородието, богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. Тя дава щастие в брака и самата тя е дественица. Символ на Артемида е луната. Етимологията на името й води до „убийца” – въоръжена със ребърен лък. Класическата представа за Артемида е като дественица и защитница на целомъдрието.
Асклепий е бог-лечител. Син е на Аполони Коронида. Най-често е избразяван като брадат мъж, в разцвета на силите си, прилищат малко на Зевс. Неизменен атрибут на Асклепий бил жезъла, около който имало обвита змия. По-късно негов символ станала чаша обвита със змия.
Астрея е богиня на справедливостта, защитница на правдата. Дъщеря на Зевс и Темида. Името й означава звездна. Първоначално живеела сред хората, но тъй като не било по силите й да се справи с несправедливостта по земята се качила на небето, където се превърнала в съзвездието Дева.
Атлас е титан. Той е син на Япет и океанидата Климена, брат на Прометей. Отличава се с голяма сила. Той бил наказан от Зевс да крепи на раменето си небето, тъй като участвал в бунта на титаните срещу боговете.
Мойрите са богините на съдбата. Дъщери са на Зевс и Темида, а според някои източници на Зевс и Ананке или на Хаос и Никта. Те предат нишките на съдбата на всеки смъртен. Те са били три – Клото е най-младата от тях и преде нишката на човешкия живот, Лахесис – превежда тази нишка през всички превртаности в съдбата на един човек, а Атропос отрязва нишката на живота, когато дойде времето на човек да умре.
Атина е богинята на мъдростта и войната. Дъщеря на Зевс и Метида. Родена от глават ана Зевс тя била най-мъдрата богиня и Зевс често се съветвал с нея. Атина, както повечето богове от гръцкия пантеон, имала много имена. Обикновено те са били свързани с някое от нейните качества. Атина Палада е може би най- известното прозвище.
Ахелой е речен бог, най-големият син на Океан и Тетия. Владетел е на едноименната река в Гърция. Ахелой е представян като възрастен сивокос мъж с рогове. Считан е и за бог на бурите.
Борей е бог на северния вятър. Син е на титана Астрей и Еос – богинята на зората. Изразяван е като крилат, дългокос и брадат мъж. Атиняните му посветили малък храм, защото помогнал на гърците да разрушат военния флот на Ксеркс.
Гея е майката Земя, родена от Хаоса, майка на Уран. Гея ражда Уран, който по-късно й става съпруг. От тяхния брак се раждат морето, планините, титаните, циклопите, гигантите, ериниите и много деца с ужасяващ вид. По-късно я отъждествяват с Темида, Деметра, Кибела.
Деметра е богинята на земеделието и на зараждащия се живот, пазителка на брака и на свещенни съюз.Именно тя научила хората на земеделие. Тя е наричана „носителка на сезоните” в Омировия епос. Тя е дъщеря на Кронос и Рея и найка на Персефона. В късната античност култът към Деметра се смесва с този на Кибела. Древните гърци виждали Деметра в съзвездието Дева.
Главк е едно от нисшите морски божества, на особена почит сред рибарите и моряците, на коитосе явявал на помощ.Имал дарба за пророкува. Той е син на Меропа и Сезиф.
Орите са трите дъщери на Зевс и Темида. Разграничават се три поколения ори,. Първи поколение ори са Тало, Афско и Карпо. Те били богини на сезоните. Според древните гърци сезоните били три – пролет,лятои зима. В изкуството били представяни като млади, красиви жени, обградени с цветя и обилна растителност, като символи на плодородието. Тало била богиня на пролетта и цветните пъпки, пазителка на младостта. Афско е богинята отговорна за развитието на растенията. Капро отговаряла за есента, узряването и жътвата. Второ поколение са Евномия, Дике и Ирена – те били богини, съблюдаващи за спазването на закона и реда, който поддържа стабителността на обществото. Евномия следяла хората да спазват закони, Дике – да цари справедливост по света, а Ирена – да се помиряват враждуващите.Трето поколение ори са Феруза – богиня на селскостопанските имоти, Евпория – богиня на изобилието и Ортосия – богиня на благоденствието. Освен богини на сезоните орите са били приемани и като богини на часоветеИмало дванадесет богини, покровителки на светлите часове на деня – Авги – зората, Анатолия – изгрева, Музика – сутрешният час за музика и обучение, Гимнастика или Гимназия – сутрешният час за гимнастика, Нимфе – сутрешният час за измиване,Месембрия – обяд, Спонде, Елете – молитва в първите следобедни часове, Акти – ядене и удоволствие, Хесперис – вечерта, Диси – залеза и Аркто – последната светлина за деня.
Диона е древно божество, дърщеря на Уран и Гея или на Океан и Тетия. Първоначално била съпруга на Зевс и я почитали заяедно с него в Дидона. След като оракулът на Дидона загубил значението си, Хера заела мястото й и тя била смятана вече за обикновенна нимфа.
Дионис е бог на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието.Празниците посветени на него се наричали дионисии.Той е син на Зевс и Симела.
Евтерпа е муза на музиката.В по-късен период е считана за покровителка на лиричната поезия и е изобразена с флейта. Според някои тя е измислила двойната флейта.
Еос е богинята на зората. Според итичните вярвания, всяка сутрин на колесница Еос носи светлина от океана и възвестява появата на брат си Хелиос. Дъщеря е на титана Хиперион и Тея
Ерато е муза на лириката, песента и химна. Изобразявана е с лира или китара в ръка
Ереб е олицетворението на мрака. Син е на Хаоса. Негова сестра е Никта. Олицетворява мрачното пространство, което според вярването на древните гърци се намирало под земята, над Ада и там душите изкупвали земните си грехове.
Ерида е богиня на раздора и съперничеството, една от първичните сили. Дъщеря ена богинята Никта и е внучка на Хаос. Оттук и нейната двойствена същност. От една страна тя поражда глада, скръбта, битките, убийствата, споровете и беззаконието, а от друга ражда труда.
Ериниите са богини на отмъщението. Броят им първоначално не е определен.Родени са от кръвта на оскопения Уран. Изобразявани са като отвратителни старици със змии в косите и бичове или факли в ръцете. От устата им се вие дълъг език и капе кръв. Гласовете им напомняли рев на животно или кучи лай. Ходели в черни дрехи а аленочервени пояси и обитавали подземното царство.
Ефир е една от първичните световни сили, най-леката и прозрачна част от въздушното пространство, която достигала до върховете на Олимп. Според Хезиод, Ефир е син на Ереб и Никта.
Зевс е бог на небето и гръмотевиците и властва над всички други богове. Извествен е още като Зевс Гръмовержец. Той е господар на небето, бог на дъжда. Негово оръжие са мълниите, които той хвърля по всеки, който му се протовопостави.Негова птица е орела,негово дърво – дъба.Представян е като бог на справедливостта и милосърдието, защитник на слабите, наказващ лошите.
Зефир е бог на западния вятър. Син е на Астрей и Еос. Според легендите е господствал в източната част на Средиземно море. Зефир е топъл вятър, кара че често носи със себе си дъжд и бури, но в задапните части на Средиземно море почти винаги се ядява лек. Оттук идва и разликата в представите на древните гърци, които го считат за един от най-силните и сремителни ветрове, чиято представа е за ласкав и приятенвятър. Негова съпруга е ората Хлорида, олицетворение на пролетта. Изобразяван е като малдеж с крила.
Илития е богиня на раждането, покровителка на родилките. Дъщеря е на Зевс и Хера.Вярва се, че пещерите на о. Крит са посветени на нея, може би поради асоциацията с родовия канал.
Илида или Ирис е богиня на дъгата. Дъщеря на бог Тавмант и океанидата Електра. Изобразявана е като прекрасна девойка с дългоцветни шафранни крила. Така както дъгата се простираот небето до земята, така и Ирида била посредник между боговете и хората. С нея винаги имало златна чаша за вода, която тя наливала от подземната река Стикс, вода, в която се клели боговете. Тази вода тя давала на облаците и те с дъждовете си напоявали земята. Така се осъщесвявала връзката между трите свята – богове, хора и подземното царство.
Калиопа е музата на епоса, красноречието и науката. Дъщеря е на Зевс и Мнемозина. Била е най-възрастната и най-мъдрата от музите. Изобразява се с писец и восъчна дъска.
Клио е муза на историята и на епичната поезия. Изобразявана е с руло пергамент и дъскички. Името й означава „ разказвам” или „правя известен”.

Койос е титан от първо поколение. Син на Уран и Гея. Заедно с другите титани, Койос е заточен в Тартар след титаномахията и победата на Олимпийските богове.
Хронос е бог, роден от Гея. Символизира времето, което води към смъртта. Негов антипод е Криос.
Лето е дъщеря на титаните Койос и Феба. Лето е представяна като мила и кротка жена и майка. Тя е олицетворение на майчинската любов, предаността към децата и саможертвеността за защитата им.
Мегера е една от ериниите, олицетворение на гнева и отмъстителността. Сестра на Алекто и Тисифона. Често е изобразявана като отвратителна старица със змии, вместо коса, дълъг език и факел и бич в ръцете.
Мелпомена е муза на трагедията. Изобразявана е с трагическа маска в ръка.
Метис или Метида е океанида, богиня на разума. Тя е дъщеря на титана Океан. Тя е първата жена на Зевс. Според предказание на Уран и Гея, тя щяла да роди две деца – дъщеря, която няма да отстъпва по мъдрост на баща си и син, който ще бъде толкова могъщ, че в последствие ще лиши баща си от власт.
Мнемозина или Мнемосима е богинята на паметта. Тя е една от титанидите. Тя ражда на Зевс девет дъщери – музите.
Мом е бог на злословието. Син е на богинята Никта. Той е свързван с вредните космически сили. Заради характера си Зевс го изгонва от Олимп.
Морфей е богна сънищата. Син е на Хипнос. Изобразяван е различно, често с крила и като старец. Той спи в абаносово легло, заобиколен от макове.
Немезида е богинята на възмездието. Тя е една от най-древните и почитани богини в древна Гърция. Дъщеря е на Никта и Ереб. Немезида отговаряла за справедливото разпределение на благата сред хората и наказвала тези, които нарушавали закона. Немезида е променяла вида си, но най-често е изобразявана като млада жена, обкръжена от везни, които символизирали равновесието между постъпките на хората и измервали вината; юздичка, която намеквала за необходимостта да се контролира поведението; меч, които говори за наказанието и колесница, в която са впрегнати григони – символ на бързото възмездие.
Нерей е морски старец – добър, мъдър и справедлив. Син е на Понт и Гея. Живеел е в Егейско море. Можел е да си промени външния облик и да предсказва бъдещето.
Нике или Ника е богинята на победата. Дъщеря е на титана Палант и океанидата Стикс.Нике, освен богиня на победата в сраженията, е и символ на победата в спортните и артестични изяви. Нейната статуя често е принасяна в дар на Атина. Нике е изобразявана с крила, лавров венец на главата и палмово клонче в ръка, често на колесница.
Никта е олицетворението на нощта. Никта е родена от Хаоса, заедно с бога на мрака. Изобразявана е със закрито лице и тъмни дрехи, често държайки в ръцете си Танатос и Хипнос.
Океан е титан от първо поколение. Той олицетворява безкрайната, дълбока и най-древна река, опасваща земята. На Запад тя бележи границата между света на живите и мътвите. Тази река е началото на всики други реки, потоци и морски течения. От нея тръгват и къмнея се спускат Слънцето, Луната и звездите. Океан е известен със своята миролюбивост и доброта.
Пан първоначално е божество на пасищата. Още от дете приличал на коза – бил обрасъл с косми по цялото тяло, с кози рога и копита вместо крака,с брада и опашка. Пан бил преди всичко бог на планините. На него били посветени всички планински пещери.
Панацея е богиня на лечението и медицината. Тя била олицетворение на лечението с билки.
Персефона е единствената дъщеря на Деметра. Тя е царица на подземното царство и съпруга на Хадес. Тя била много красива девойка и в нея били влюбени и богове и смъртни.
Полихимния е музата на религиозните химни и красноречието. В началото била муза на танца, после на пантонимата и химните.Полихимния помагала да се запомни наученото. Изобразявана е като покрита с плащ девойка в замислена поза, със замечтано лице и свитък в ръка.
Понт е бог на морето. Син на Гея и Уран. Понт е баща на Нерей и Форкис.
Посейдон е бог на моретата, брат на Зевс.Той е втори след Зевс по могъщество сред боговете. Обикновено е изобразяван като моряк. Негово оръжие е тризъбеца, с който може да разклати земята и да разбие всеки предмет. Поради това е и бог на земетресенията.
Прометей е един от титаните . Син е на титана Япет и океанидата Климена. Името му означава „ мислещ предварително”. Той е откраднал огърня от Олимп и го дал на хората, затова бил наказан. В митовете е представен като човеколюбив, ненавиждащ тиранията, борещ се за правда.
Психея притежавалаизключителна красота и хората започнали да се прекланят пред нейния образ, както преди това се кланяли на Афродита.Афродита изпратила Ерос да я убие, но той се влюбил с нея и двамата заживяли в небесния дворец на бога. Тя не трябвало да вижда с очите си на смъртна Ерос и за нея той бил невидим. Зевс я съжалил и я дарил с безсмъртие.
Рея е майка на Олимпийските богове. Дъщеря на Уран и Гея, съпруга на Кронос.
Селена бигиня на луната, сестра на Еос и Хелиос. Тя била влюбена в Ендимион, който бил обречен на вечен сън в Латмийската пещера. Оттогава се счита, че щом Луната се скрие зад облаците, Селена се скуска към пещерата да целуне Ендимион.
Талия е муза на комедията. Изобразявана е с комична маска в ръце и с венец от бръшлян.
Темида е богинята на правосъдието. Тя е титанида. Изобразявана е като жена със завързани очи, държаща в едната си ръка везни, а в другата меч.
Танатос е син на Никта и е бог на смъртта. Танатос е представен с черно наметало, меч в ръка и големи черни криле.
Терпсихора е музата на танците и хоровото пеене. Обикновено в изобразявана танцуваща с лира в ръка. Тази муза е свързвана с Дионис и затова и се приписва негов атрибут – бръшляна.
Хаосът според древните гърци стои в основата на всичко. Те си го представяли като място между небето и земята или като вихрушка. От една страна Хаоса е първичното празно пространство, което след това започва да се изпълва с материя, а от друга е нещо само по себе си живо и пораждащо живота в света.
Харити са богини на грацията и красотата, символи на доброто, красиво и вечно начало на живота.
Хеба е богинята на младостта. Дъщеря на Зевс и Хера. Свещеното дърво на Хеба бил кипариса. Всеки роб, стъпил в храма й получавал свобода.
Хеката е богиня на мрака, нощните кошмари и магиите. Има три глави и три тела. Получила от Зевс власт над земята, аот Уран – велика сила. Тя бродила в безлунните нощи със страховитата си свита от стигийски кучета.
Хелиос е бог на слънцето. Изобразяван е като красив младеж в тънки одежди, с развети коси и венец от лъчи, качен на златна колесница. Лицето му било обкръжено с ореол от светлина. Той живеел във великолепен дворец в обкръжението на четирите годишни времена и имал престол от скъпоценни камъни.
Хера е дъщеря на Кронос и Рея. Тя еженското съотвествие на Зевс, властница над небето, повелителка на облаците и бурите. Богиня на брака и раждането на деца. Много от историите за Хера са свързани с ревността й, предизвикана от изневерите не Зевс.
Хермес е вестител на боговете, считан за най-умния сред тях. Защитник е на пътниците, патрон на крадците, съпровожда душите на мъртвите до подземния свят. Изобразяван е със златни крилати сандали и жезъл.
Хефест е покровител на огъня и обработката на метала. Тй е изковал щита на Атина, жезъла на Зевс, коолесницата на Хелиос, доспехите на Ахил.
Хигия е богиня на здравето, чистотата и хигиената. Заема важна роля в култа към баща си Асклепий. Тя се свързва с предпазването от заболявания и поддържането на добро здраве.
Хипнос е богът на сънищата. Баща е на Морфей. Хипнос бил тих и спокоен. С помощта на мак той можел да донесе покой на всеки, дори на боговете.
Древните хора приписвали всяка сила и воля на всяка проява на природата на божествата. С времето те доукрасявали и разширявали представите си за боговете повече в художествена насока, отколкото в научна.
Така те по-лесно си обяснявали нещата, които са им се случвали не само на тях, но и около тях. Това било характерно не само за гърците, но и за всички древни народи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: listdafinov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 34484
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 19
Архив